Ενημέρωση

ΑτμίΖΩ για να μην καπνίζω

Το κάπνισμα είναι μια θανατηφόρος συνήθεια -θα μπορούσαμε δε να το χαρακτηρίσουμε και ως επιδημία, βασιζόμενοι στους αριθμούς- με σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και υπέρογκα κόστη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, το κάπνισμα τσιγάρων καπνού είναι αποδεδειγμένα η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, οι μανιώδεις θεριακλήδες αλλά και οι καπνιστές του τσιγάρου καπνού ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως, επιμένοντας ότι το κάπνισμα είναι ο τέλειος σύντροφος για την μπύρα, τον καφέ, την ταινία και την έξοδο. Το κάπνισμα, λοιπόν, εξαιτίας του εθισμού που προκαλεί στους χρήστες του, απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και ισχυρούς συμμάχους για να «νικηθεί». Ένας τέτοιος σύμμαχος είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι μικρές και κομψές αυτές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και που οπτικά προσομοιάζουν στο συμβατικό τσιγάρο καπνού, υποβοηθούν τους ατμιστές να προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες νικοτίνης, ενώ παράλληλα να παραμένουν εγκρατείς στην προσπάθεια τους για διακοπή του καπνίσματος. Το γεγονός μάλιστα ότι θυμίζουν τσιγάρο, ενώ υπάρχει και η ίδια κίνηση του χεριού (η οποία αποτελεί μηχανική και αυτοματοποιημένη κίνηση των καπνιστών) δημιουργούν την ψευδαίσθηση του καπνίσματος, χωρίς το κάπνισμα. Με τον τρόπο αυτό, οι καπνιστές -και στο ψυχολογικό επίπεδο- δεν εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης και συνεχίζουν δυναμικά την προσπάθεια απεξάρτησης από το συμβατικό τσιγάρο.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δίνουν, όπως προαναφέραμε, την αίσθηση του καπνίσματος παρέχοντας ορισμένη ποσότητα νικοτίνης, χωρίς την οσμή της και τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες των συμβατικών τσιγάρων. Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από τέσσερα μέρη. Στο πάνω μέρος του βρίσκεται το στόμιο, από όπου εισπνέει ο ατμιστής τον ατμό. Στη συνέχεια βρίσκεται το αναλώσιμο φίλτρο, μέσα στο οποίο τοποθετείται το υγρό αναπλήρωσης με τη γεύση της αρεσκείας του χρήστη. Αμέσως μετά, βρίσκεται ο ατμοποιητής που πραγματοποιεί όλη τη μαγεία της άτμισης ενώ, τέλος, έχουμε την μπαταρία λιθίου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφορούν σε δύο κατηγορίες, μιας χρήσης και επαναφορτιζόμενα.
Με το πάτημα του κουμπιού, το υγρό μετατρέπεται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε ατμό, αναρροφάται μέσα στους πνεύμονες και εκπνέεται. Ο ατμός και η υπέροχη οσμή μήλου, κανέλας, τιραμισού (και ό,τι άλλο επιθυμεί να γευτεί ο ατμιστής) εξαφανίζονται στον αέρα χωρίς τη δυσάρεστη και αποπνικτική κάπνα που είχε συνηθίσει. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμφανίζει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία και δικαιολογούν γιατί εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως το χρησιμοποιούν και το εμπιστεύονται, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμφίβολα αποτελούν τον πιο ισχυρό σύμμαχο των καπνιστών στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Σε μια ανασκόπηση περισσοτέρων από 100 ερευνών και μελετών που έχουν γίνει αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο ερευνητής του Ωνασείου Νοσοκομείου και του καθολικούΠανεπιστημίου της Λουβέν κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός συμπεραίνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα αυτού είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή για την υγεία. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν πραγματοποιείται καύση και δεν παράγονται οι 4000 τοξικές ουσίες που παράγονται κατά το κάπνισμα του συμβατικού τσιγάρου (από τις οποίες τουλάχιστον οι 60 είναι εξαιρετικά καρκινογόνες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -νιτροζαμίνες, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ). Όταν ο ΠΟΥ αποφάσισε να εντάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην ίδια κατηγορία με όλα τα υπόλοιπα συμβατικά προϊόντα καπνού, 50 κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές έκαναν έκκληση να επανεξεταστεί η πρόθεσή του αυτή. Βασική προειδοποίηση ήταν ότι υπήρχε ο κίνδυνος να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να μειωθεί δραματικά το κάπνισμα, οι ασθένειες και οι θάνατοι που συνδέονται με αυτό -εκτιμάται ότι τον 21ο αιώνα οι πρόωροι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο – όλοι δυνητικά αποτρέψιμοι.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λοιπόν, είναι οι πλέον πολλά υποσχόμενες και κατάλληλες συσκευές στην προσπάθεια για τη διακοπή καπνίσματος -με επιστημονικά αποδεδειγμένη την αποτελεσματικότητά τους,από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους Ιταλούς επιστήμονες Ricardo Polosa, Pasquale Caponnetto, Jaymin Morjaria, Gabriella Papale, Davide Campagna και Cristina Russo. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδεικνύεται σωτήριο. Ατμίστε και … αναπνεύστε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *