Ενημέρωση

Η ιστορία του καπνίσματος: από το παραδοσιακό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ιστορία από το κάπνισμα στο άτμισμα

Οι πρώτοι που ανακάλυψαν το κάπνισμα ως έναν τρόπο χαλάρωσης ήταν οι Ινδιάνοι, οι οποίοι κάπνιζαν πίπα ή πούρο. Με την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου και την άφιξη σε αυτή των Ευρωπαίων τον 15ο αιώνα η συνήθεια αυτή έφτασε στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε έπειτα σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, το κάπνισμα γινόταν με ακατέργαστο καπνό μέχρι τον 20ο αιώνα, οπόταν με την πρόοδο της μηχανικής κατέστη δυνατό να παραχθεί τυποποιημένος καπνός σε μεγάλες ποσότητες και να μπορεί να γίνει λόγος για μαζική παραγωγή τσιγάρων από τις καπνοβιομηχανίες που άρχισαν να δημιουργούνται τότε.

Τσιγάρο

Η παραγωγή αυτή σημείωσε μεγάλη άνοδο κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οπότε οι στρατιώτες καταπολεμούσαν το στρες καπνίζοντας με αποτέλεσμα να εθιστούν στη νικοτίνη. Με το τέλος του πολέμου το τσιγάρο έπαψε να είναι μόνο ο σύντροφος των στρατιωτών και πέρασε σε ευρεία στρώματα της κοινωνίας ως σύμβολο της απελευθέρωσης και της ανεμελιάς. Ο χώρος της διαφήμισης και της ψυχαγωγίας έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη προσδίδοντας στο τσιγάρο μια αίγλη που το συντρόφευσε μέχρι τη δεκαετία του ’60.

Εκείνη την περίοδο άρχισαν να εμφανίζονται δειλά οι πρώτες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες προειδοποιούσαν για τους κινδύνους του καπνίσματος και το συνέδεαν ρητά με τον καρκίνο του πνεύμονα και τη χρόνια βρογχίτιδα. Στα μέσα της ίδιας δεκαετίας βγήκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες και έγινε υποχρεωτική η αναγραφή στα πακέτα των τσιγάρων ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ωστόσο, έπρεπε να περάσουν άλλα είκοσι χρόνια, για να ξεκινήσουν να τίθενται περιορισμοί και απαγορεύσεις του καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες.

Άνθρωπος κρατάει πινακίδα για απαγόρευση καπνίσματος

Στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2010 απαγορεύτηκε το κάπνισμα τσιγάρου, πούρου και πίπας στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού για τις αρνητικές συνέπειες του καπνού στο αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα οδήγησε σε στροφή των καταναλωτών στην εναλλακτική μορφή καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί παράγοντας ατμό που απλώς μπορεί να έχει τη γεύση και τη μυρωδιά του καπνού. Δεν καίγεται όμως καπνός ούτε χαρτί, ενώ και οι ουσίες που περιέχονται σε αυτό είναι ασφαλείς και μη καρκινογόνες σε αντίθεση με τον καπνό που περιέχει χιλιάδες βλαβερές και αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες όπως η πίσσα. Το στοιχείο αυτό της μη επιβάρυνσης της υγείας αλλά και το πολύ χαμηλότερο κόστος αυτού του τρόπου καπνίσματος έχει δημιουργήσει φανατικούς φίλους του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιτρέπονται στους κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού λόγω της ύπαρξης ατμού και όχι καπνού δεν επιβαρύνουν με παθητικό κάπνισμα τους παρευρισκόμενους.

Κρατώντας παραδοσιακό και ηλεκτρονικό τσιγάρο

Συνεπώς, μπορεί πλέον να γίνει λόγος για μια στροφή του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με το κάπνισμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απέχουν πλέον ολοκληρωτικά από αυτό, όμως ένα μεγάλο μέρος πρώην καπνιστών επιλέγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως έναν ασφαλή τρόπο να συνεχίσει να απολαμβάνει την αγαπημένη του συνήθεια χωρίς όμως τις βλαπτικές της επιδράσεις στην υγεία και το πορτοφόλι του και χωρίς τις συνεχείς απαγορεύσεις, τις οποίες πλέον το παραδοσιακό τσιγάρο υφίσταται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *